L’ITÀLIA DE SIMONE PIANIGIANI

Abans d’analitzar el partit que ha fet avui Italia anem a comentar una mica que té i que li falt a aquesta selecció .
Itàlia vol tronar a estar entre els grans (aquella Itàlia dels anys 80 amb Marzorati, Brunamonti, Dino Meneghin, Antonello Riva, Sacchetti, Villalta, Gilardi, etc sempre dirigits pel gran Sandro Gamba i que van guanyar l’Eurobàsquet 83 de França, bronze a l’Eurobàsuqt 85 d’Alemanya o medalla d’argent als JJOO de Moscú’80.)

Ara tenen una bona generació que han d’aprofitar: exteriors com Bellinelli del 86, Gallinari i Aradori del 88 o Gentile (fill del mític Ferdinando Gentile) del 92. A més un interior del 87 amb molta classe com és Datome.

Per aquesta tasca compten a la banqueta amb un gran coach com és Simoni Pianigiani al que tots recordem per posar a l’èlit del bàsquet europeu un club moest com era el Montepashi de Siena on va arribar a disputar les final four de l’Eurolliga al 2008 i 2011).

De tota manera la mancança que té aquesta selecció la trobem en el lloc de base on ni Cinciarini ni Hackett són bons directors de joc, cosa que fa fins i tot que algun exterior jugui d’1.

En el partit d’avui on Itàlia ha gunyat Espanya per 105-98 veiem que la defensa italiana ha patit en la defensa al pal baix de Gasol (34 punts per Pau). Tampoc els hi hem vist un balanç defensiu que evités els contraatacs d’Espanya, sobretot als dos primers quarts. El fet que Itàlia no defensava bés ald os primers quarts el trobem en que a ambdós quarts s’ha posat en bonus al minut 3. Degut en part a la lesió de Gigi Datome, pateixen molt en la defensa del pick and roll, sobretot quan els ataquen amb pick central.

AL tercer quart han començat a defensar més agressius, han canviat en tots les blocs i això ha provocat que Espanya no trobés solucions al seu joc ofensiu. Així, amb els canvis als blocs, han aconseguit evitar les continuacions interiors que tan mal els hi estava fent així com el tir exterior d’Espanya.

En atac podríem dir que juguen en total “anarquia” fruit de, tal com dèiem abans, la manca de direcció dels seus bases.
On sí destaquen és en el tir exterior, Gallinari ha anotat 29 puntos, Bellinelli 27 i 7 de 9 en triples (en total Itàlia 11/24 des del 6,75) i si a més sumes els 18 punts de Bargnani o els 13 de Gentile tens molt guanyat.

Però jo segueixo pensant que no cada dia anotaràs 105 punts i com deia un gran coach “l’atac guanya partits i la defensa guanya títols”. Crec que si Itàlia vol tornar a optar a guanyar títols ha de tenir dos bons bases i ser més agressius en defensa.

italia-espana-eurobasket-2015_7ojaw85y0ao013ikkuwngokcf

TXEMA
(entrenador del Sènior masculí)